Ha.. ha… happy haLLOWEEENnnn…..

Idag är det Halloween! Halloween firas alltid den 31 oktober i USA och runtom i världen i samband med All Hallows Eve, vilket är dagen före allhelgonadagen, 1 november.

Dagen till ära bjuder vi på en del intressanta fakta om Halloween.

Visste du att…. ?

Halloweens ursprung anses gå tillbaka till Kelterna och festivalen Samhain, som firades på Irland och i Skottland. Även om dagens halloweenfirande har blivit amerikaniserat och kommersiellt, så dröjde det lång tid innan Halloween kom till Amerika. Halloweenfirandet tros ha kommit till efter att miljontals Europeer migrerat till Amerika på 1800-talet.

Kelterna klädde ofta upp sig i diverse djurskinn och djurhuvuden för att skrämma bort onda andar. På den tiden handlade Halloweenkostymer inte om att vara cool eller snygg. Denna tradition har fortsatt sedan dess i olika former. Kelterna trodde att de döda och levande kunde möta varandra under denna dag på året, så därför behövde man klä ut sig och mixa sig med de onda andarna för att undvika dem och andra spöken.

Förr i tiden så brände man både grödor och ben från djur i stora eldar som offer till gudarna. Stora brinnande bål ansågs också ha kraften att hålla borta onda andar samtidigt som eldarna var ett sätt för att guida goda andar. Halloweenfirande idag inkluderar sällan stora eldar, men det är vanligt att man tänder upp ljus och brinnande marschaller. Den klassiska pumpalyktan, även känd som “Jack-o-Lantern” på engelska är en klassisk symbol för Halloween, ursprungligen gjorde man dessa av kålrot, potatis eller andra slags rotfrukter.

Barriären mellan de döda och levande sägs vara som minst och till och med suddas ut under All Hallow’s Eve….