The wild child of yoga

Jivamukti Yoga, också kallat ”the wild child of Yoga”, är en yogaametod där kroppen länkat med andetaget rör sig i ett flöde, vinyasa, till upplyftande musik.

Ordet jivamukti är taget från sanskritordet “jivanmukta” vilket betyder ungefär “väckt i detta livet” eller “befriad individ”. “Jiva” på sanskrit betyder “individ”, “varelse” eller “själ” och “mukti” betyder ungefär “väckt” eller “befriad” och uttrycket används som beteckning på någon som nått “upplysning” eller “blivit väckt i detta livet”.

Såhär beskrivs yogastilen på deras egen hemsida:

JIVAMUKTI YOGA IS A PATH TO ENLIGHTENMENT THROUGH COMPASSION
FOR ALL BEINGS.THE JIVAMUKTI METHOD IS GROUNDED IN THE ORIGINAL MEANING OF THE SANSKRIT WORD ASANA AS “SEAT, CONNECTION” – RELATIONSHIP TO THE EARTH. EARTH IMPLIES ALL OF LIFE.

Klasserna är spirituella, dynamiska och fysiskt utmanande och det läggs stor vikt vid yogaställningar/asanas som praktiseras i en följd, samtidigt med en lekfull approach. Element som chanting, meditation och yogafilosofi med ett specifikt tema (Focus of the month) är också vitala delar av undervisningen. Jivamukti är en fysiskt ansträngande typ av yoga som har till mål att öka utövarnas andliga medvetenhet. Lektionerna blandar kraftfulla asanapranayama och meditation med diskussioner om yoga och sker till stor del till musik.

Mer om Jivamukti Yoga: Jivamukti Yoga uppstod och skapades på 1980-talet i New York av Sharon Gannon och David Life, studenter till Sri K. Pattabhi Jois, Swami Nirmalananda och Shri Brahmananda Sarasvati. Vill du läsa mer om filosofin och månadens fokus finns länken till deras blogg här.

På måndag den 15 mars startar vi en ny 7-veckorskurs på Pilates Complete tillsammans med Karin Knape. Du kan välja att delta i kursen online eller på plats i studion, läs mer om kursen här.