Vad är en inversion och varför är de bra?

En inversion är en uppochnervänd position där hjärtat är högre än huvudet. Huvudstående, handstående, shell stretch och roll over är några exempel på inversioner.

Att stå på händer är den vanligaste inversionen inom träningsvärlden och förutom en hel del fysiologiska fördelar så är det väldigt nyttigt för oss att byta perspektiv på tillvaron lite. När man är upp och ner går inget längre på rutin, man måste omvärdera läget och koncentrera sig för att kunna göra enkla saker som att exempelvis hålla balansen eller byta position som man klarar enkelt utan att ens tänka på det i en vanlig upprätt position.

Vill du läsa lite om handstående och alla fördelar som kommer med att vara upp & ner? Då tipsar vi dig exempelvis om Elaine de Souzas blogginlägg på Yogobe HÄR!   Där får du också tips på videos som yogobe har som är bra för dig som vill träna lite extra på handstående hemma. På yogobes blogg finner du även flera inlägg av Milla Floyd, i ett av inläggen som handlar om att vara upp och ner skriver hon såhär:

“Inversioner förändrar hur tyngden faller på diafragman. Diafragman är kvar på samma plats – men istället för att huvudet och axlarna är över diafragma är maginnehållet, bäckenet och benen över diafragma. Precis som en belastning av hamstring, biceps eller någon annan muskel stimulerar muskeln till att jobba effektivare – blir diafragma stimulerad av den förändrade belastningen till att jobba effektivare och andningen påverkas positivt. Det känns som att det är tyngre att andas men det stimulerar en effektivare andning.

Många trevliga fördelar med att vara upp och ner!
Förutom att du får andningsträning med på köpet kommer hängandet, flygandet och gungandet med en rad andra fördelar:

  • När du vänder på dig triggar du fram ett skifte i uppfattningen av kroppen i rummet och det tvingar dig att tona in. Du blir tvungen att orientera dig i en annorlunda position och du blir mer uppmärksam på nuet.
  • Inversioner är stimulerande och balanserande för nervsystemet. De har förmågan att både vara uppiggande och nedvarvande, de kan både värma och kyla ner. Inversioner ökar blodgenomströmningen i överkroppen och många upplever dem som grundande och lugnande.
  • Att hänga uppochnedvänd i hammocken skiftar överkroppen in i naturlig alignment och ökar rörlighet och flexibilitet i ryggraden samtidigt som (när du vant dig vid dem) hjärnan slappnar av.

Flygande yoga erbjuder ett djupare lager av medvetenhet och nya spännande sätt att möta självet och kroppen på och – framför allt – det är barnsligt kul!! Love light and flight, ge din yoga vingar.

Kram Milla”

Vill du lära dig att stå på händer eller bara testa att hänga fritt upp och mer i en yogagunga?

Den 18 mars startar vi en kurs i handstående  – läs mer om den & boka en plats HÄR! 

Den 25 april har vi en workshop i yogagungan med Milla som heter FLYMANIA – läs mer om den & boka en plats HÄR!