Beröring och närhet är livsviktigt

Rubriken på dagens blogginlägg är hämtad från sidan 1177 där neurofysiologen och forskaren Helena Backlund Wasling berättar om hur viktigt det är att vi tar på varandra för att må bra. 

Såhär säger Helena: Beröring kan vara klistret som får våra sociala liv att hålla samman och den stärker relationer. Beröringen får oss att känna trygghet, kärlek, bekräftelse och en känsla av att vara omhändertagen. Du känner dig omtyckt och inkluderad. Beröring minskar dessutom smärta. Ett liv utan närhet och utanför ett socialt sammanhang, ökar risken att dö i förtid.

Sedan flera månader tillbaka lever många av oss ensamma utan möjlighet till naturlig närhet i och med att vi rekommenderas hålla två meters avstånd från varandra. Att brist på fysisk närhet kan leda till någonting som kallas för hudhunger vet vi, men hur ska vi göra för att undvika att drabbas?

Det finns faktiskt flera saker vi kan göra för oss själva! Vi kan ge oss själva klappar, och smekningar, vi kan rulla kroppen med bollar och foamrollers för att frigöra vårt “måbra” hormon oxytocin och vi kan ta varma bad och sova med tyngtäcke. Allt detta ger oss njutning och välmående. Om du känner dig bekväm med att boka en kroppsbehandling vill vi rekommendera dig att göra det lite oftare nu än du vanligtvis gör. En klassisk massage, en osteopatibehandling eller yogamassage gör underverk för både kropp och själ.

Många som bor tillsammans med andra glömmer ändå bort att just beröring i vardagen gör stor skillnad. Kom ihåg att krama, klappa och massera dina närmaste! Har du en familjemedlem eller nära vän som du delar bostad med eller träffar ofta vill vi också tipsa dig om att delta på vår specialinsatta eventklass den 8 mars i Acroyoga play där vi tränar i par och på ett lekfullt sätt får in både beröring, behandling och träning under 1 h.

Ta på och hand om dig<3

 

 

Foto: Vegafoto