Såhär ska du träna som nybliven mamma. Tips och råd.

Hur ska man egentligen träna som nybliven mamma? När man inte får någon ordentlig sömn, kanske finns det fler syskon i familjen som kräver uppmärksamhet och närvaro och när man väl får en lite stund för sig själv vet man inte vad man ska välja… ta en dusch, lägga sig i soffan, städa undan eller … passa på att träna lite.

Det är inte enkelt att få ihop det, och ofta får man bara ihop en liten stund. Men är det någon gång i livet som lite är bättre än inget så är det nu. Ett litet steg i taget kanske inte känns så mycket men det kommer att märkas efter några veckor om du väljer det lilla i hur snabbt du får tillbaka den tidigare formen och hittar tillbaka till grundstyrkan igen.

Men vad ska man göra då?

Under graviditeten töjs magmusklerna ut i takt med att barnet växer och dras åt vardera sida. Musklerna fäster in i ett brett band vid magens mitt, när det breddas kallas det för rektus diastas eller magmuskeldelning. Med pilates får du en säker och återuppbyggande träning för att hitta tillbaka till en funktionell magmuskelkontroll igen. Direkt efter förlossningen rekommenderar vi Mammamage-appen som bygger upp grundträningen med enkla övningar vecka för vecka. Sedan när blödningen har slutat, oftast efter 6-9 veckor eller när man fått godkännande från sin barnmorska att börja träna igen rekommenderar vi pilatesträning.

Det behöver inte vara komplicerat. Man kan lägga sig på rygg hemma på golvet och göra några enkla magmuskelaktiveringar genom att knipa bäckenbotten och långsamt lyfta en fot i taget upp från golvet. Man kan också ställa sig fyrfota och göra en cat stretch och krama åt magmusklerna ordentligt. Svanka och runda ryggen. Eller så kan man lägga sig på sidan och lyfta det översta benet några gånger samtidigt som man håller aktiverar magsmusklerna och håller resten av kroppen stilla. Tre enkla övningar som gör skillnad i längden.

I pilates tränar vi upp den inre korsetten, bäckenbotten, de djupa mag- och ryggmusklerna och stärker bålen inifrån och ut. Om man känner sig trött i ryggen kan man göra en hip roll, en bäckenrullning, i ryggliggande position för att lirka upp ländryggen och få kroppen att slappna av och andningen att gå djupare igen.

Med träning kommer stärkt självkänsla och lust tillbaka. Det är därför viktigt att du prioriterar dig själv redan från starten i ditt mammaliv. I pilatesen finns allt från enkla basövningar på matta till mer avancerad träning i maskiner, det behöver inte vara komplicerade upplägg, det viktigaste är att du får till någon slags träning så ofta som möjligt. Det finns inget perfekt program att följa. Känn efter och var så snäll och tillåtande mot dig själv som du bara kan, så ska du se att bara det gör att du får lite mer energi över till att träna en kort stund.

Om du har svårt att få till dig träning själv och inte vet vad du ska göra vill vi tipsa dig om att delta på en av våra mammbebiskurser. Vi träffas en gång i veckan och tränar tillsammans, online eller irl på studion på Kastellgatan tillsammans mammor och barn. Vissa gånger brukar mammorna träna hela timmen andra gånger blir det bara några minuter för att barnen skriker eller vill ha mat. Men så får det vara och samvaron är nästan lika viktig som träningen.

Vill du läsa mer om våra kommande mammabebiskurser eller är du gravid nu och vill prova pilatesträning under graviditeten så kan du klicka här. Nästa kursstart är vecka 11.

Om du har frågor kring träning under eller direkt efter graviditet, tveka inte att höra av dig till oss. Vi i Team Pilates Complete har olika utbildningar och workshops inom pre- och postnatal träning bakom oss och vi hjälper dig gärna med tips, råd och träning. Antingen genom en kurs, PT eller genom personlig träning i grupp.

Vi finns här för dig!

 

Foto: Vegafoto