Vill du fylla din fritid med något nytt?

Att lära sig nya saker och uppleva nytt lyfter vardagen och energinivån. Man blir både gladare och mer positiv och samtidigt som man kommer igång med något man aldrig testat tidigare har man oftast väldigt roligt!

När man tittar på pilates och yoga på instagram, facebook och olika hemsidor ser det inte ut att vara det allra enklaste och det är det inte heller. Men! Det är inte så supersvårt som det kan se ut heller, man ska komma ihåg att det som visas upp utåt inte alltid är verkligheten, utan ofta en liten bit av det mest avancerade som utöver klarar av efter lång grundläggande träning.

Det är inte enkelt när man är nybörjare. Det finns många saker man ska tänka på som hur man ska hålla kroppen, hur man ska utföra rörelserna och man ska också lära sig varför man ska göra på ett visst sätt. Viktigt är man man som nybörjare verkligen tränar fysiskt, det går inte att läsa sig till tekniken eller den vältränade kroppen, man måste utöva det.

En annan sak är att man måste ha tålamod. Att vara ny på något innebär ju att man faktiskt inte kan, och att inte kunna kan vara lite jobbigt för egot. Många av oss vill kunna allt perfekt redan innan vi testat. Både pilates och yoga kräver tålamod. Ordspråket “Practise makes perfect” eller “Övning ger färdighet” är bra att ha i bakhuvudet när man påbörjar något nytt.

En generell regel som är bra att använda när man är nybörjare, både inom träning men också inom annat är att man skall fokusera på det man kan göra. Det behöver inte betyda att man inte skall vara medveten om vad som behöver förbättras men det viktiga ligger i att man är fokuserad på det som faktiskt fungerar och det man lärt sig de senaste minuterna, den första klassen osv.

Den där perfekta upprullningen eller optimalt linjerade hunden som tränare ofta pratar om kommer att kännas långt borta när man är nybörjare. Faktum är att det inte alls känns normalt eller skönt när man ställer sig i en nedåtgående hund eller försöker rulla upp kota för kota första gången. Nio utav tio gånger så kommer man att stå med böjda ben, känna lite obehag och ha svårt att komma upp till sittande överhuvudtaget. Vi är alla olika och hur lång tid det tar för oss att lära nytt beror på en massa olika saker, men om man tränar och är lite envis så kommer man att komma långt! Det är möjligt att lära sig nya saker! När man väl lärt sig så känns det genast skönare och helt normalt.

Det är också bra att ta lärdom av erfarna lärare och försöka snappa upp tips och råd så att man inte behöver göra alla nybörjarfel själv. Inom både yoga och pilates finns en tradition där man tackar sina lärare och deras lärare för allt de tagit sig tiden att lära sig tekniken och för att de i sin tur för sin kunskap vidare till en själv. Att tacka sig själv för att man vågar och vill testa nya saker är också ett bra sätt att känna positiva känslor inför det som kan vara lite extra utmanande till en start.

Är man nybörjare i pilates och yoga så är det också bra att man har redskap till hjälp så att man kan utföra alla övningar och positioner, även om de behöver modifieras. Tränar man på en studio finns oftast de redskap som behövs men om man tränar hemma kan man behöva ha en del saker för att underlätta för sig själv. Man behöver inte ha de nyaste och senaste balansredskapen, mattorna eller blocken, man lär sig inte snabbare för det, däremot kan det vara roligt att belöna sig själv eller peppa sig själv till uppstart av något nytt om man har fina grejer.
Har man inga props för den nya aktiviteten går det alldeles utmärkt att skapa egna från hemmet med exempelvis en sjal, ett skärp, några böcker eller en filt. Något som vi dock rekommenderar om det är pilates och yoga som är den nya aktiviteten är att köpa eller låna en träningsmatta. För pilates kan det vara skönt med en lite tjockare matta, för yoga fungerar det bra med en tunnare.

Sist men inte minst blir det alltid mycket roligare och enklare att lära nytt om man inte har några förväntningar på hur det skall gå. Starta med ett öppet sinne och försök att njuta av att göra saker som du aldrig tidigare gjort. Det är kul när man klarar av något för första gången, man blir stolt över sig själv och ärligt talat… om man aldrig provar att göra något man som inte kan…. hur ska man då lära sig det?

Om du vill lära dig pilates startar vi nya kurser vecka 11, exempelvis en 8-veckors grundkurs i Pilates Matwork måndag den 15 mars som passar dig som aldrig tidigare provat pilates.
Vill du lära dig yoga har vi en Jivamuktiyogakurs som startar samma dag. Båda kurser kan du välja att delta på online, hemma hos dig eller irl på plats i studion hos oss på Kastellgatan 1. Du väljer vad som passar dig bäst just nu.

Läs mer om kurserna här.

Lycka till & kom ihåg…. ” The comfort zone is a very nice place but nothing ever happens there”

 

Foto: Vegafoto