NÄR tränar du?

Vi pratar ofta om hur och vad vi ska träna, att vi borde träna mer eller mer varierat, hur långa pass och många klasser vi tränar varje vecka. Men det är väldigt sällan vi pratar om NÄR vi tränar.

I boken 24 timmarskoden skriver professor Satchin Panda om hur tajming av mat, sömn och träning ger olika effekter på hela vår kropp. Han berättar om hur vår hjärna, vikt och vårt immunförsvar påverkas mycket mer än de flesta av oss tror, beroende på när vi tränar.

Att vi ska röra på oss så mycket som möjligt vet vi alla, men visste du att ett morgonpass är väldigt stärkande för hjärnans funktion? En promenad i starkt dagsljus är enligt boken ett utmärkt sätt att återhämta sig från sömnbrist. Den stärkande morgonträningen gör dig också på bättre humör resten av dagen! Morgonljuset aktiverar sensorerna för blått ljus i hjärnan och med det hjälper du hjärnans klocka att synkroniseras.

Om du tränar för att bygga upp muskelmassa kan det däremot vara smart att träna på eftermiddagen. Från tretiden fram till middagstid börjar muskeltonusen öka och det är en bra tid för att prestera på topp! Hjärnans funktioner som är kopplade till motorik är hög vid den tiden och även syresättningen av blodet. En complete- eller reformer boost-klass är med andra ord perfekta på eftermiddagen eller tidig kväll.

Har du ingen möjlighet att träna på morgonen eller eftermiddagen är naturligtvis ett kvällspass bättre än ingenting. Många undrar om det blir svårare att sova om man tränar sent. Enligt boken professor Satchin Panda kan lätt fysisk aktivitet exempelvis hjälpa till med matsmältningen, vilket kan underlätta om man har svårt att sova. Fysisk aktivitet främjar bättre sömn, det vet vi, men om man tränar ett högintensivt pass i starkt ljus sent på kvällen kan man få svårare att somna. Att ta en sval dusch innan man går och lägger sig kan då underlätta för att man ska kunna somna snabbare.

Visst är det intressant? Hur tänker du kring detta?

 

Snapshot: Vegafoto