Vi tar pilates-pulsen på Hanna

Idag delar vi med oss av vår klubbmedlem Hanna Elfgren Kjaers pilatesprat. För henne har pilatesen blivit en oumbärlig träningsform efter en hjärnoperation. Stort tack för att du delar med dig av din pilateshistoria Hanna!

Namn: Hanna Elfgren Kjaer

Ålder: 38 år

Yrke: Revisor, f.n. sjukskriven efter operation i hjärnan

Familj: Man, dotter och två bonusdöttrar

 

Hur länge har du tränat pilates?
I snart tre år.

 

Hur många gånger i veckan tränar du?
Två eller tre gånger i veckan. Helst tre gånger.

 

Vad var det som gjorde att du började med pilates?
Jag behövde hitta en ny träningsform efter att i december 2016 ha opererat bort en hjärntumör. Tidigare var det styrketräning och löpning som gällde, men den typen av ansträngning fungerade inte längre efter operationen. Jag var helt övertygad om att smärtan som uppstod vid pulshöjande aktiviteter, t.ex. under en promenad i högt tempo, skulle försvinna efter några månader, men hjärnan har utmanat mig med långsam återhämtning på många olika sätt. Det gäller även ansträngning i form av att läsa, åka spårvagn, vistas i sociala miljöer m.m. Jag får planera mina dagar och veckor, och pilatesträningen är något jag prioriterar inför varje ny vecka.

Jag blev rekommenderad yoga från flera håll, men tvekade då jag under första halvåret efter operationen inte kunde luta mig framåt, som t.ex. när man knyter skorna, utan att få en slags pulserande smärta i huvudet. En vän till mig, som länge hade tränat hos er, föreslog att jag skulle prova pilates, och med mitt behov av att inte vistas i stökiga miljöer skulle Pilates Complete passa perfekt. När jag nämnde det för min dåvarande chef, som på många sätt varit en förebild i mitt liv, rekommenderade hon särskilt Milla Floryd, och när jag insåg att hon arbetade hos Pilates Complete var valet enkelt. Jag började med att boka ett PT-tillfälle, och inte kunde jag väl ana att det första vi skulle prova var Flying Yoga! Men så otroligt kul. Jag skrattar fortfarande inombords när jag tänker på det. Det blev PT med Milla tre gånger, och därefter köpte jag ett årskort för gruppträning.

 

Varför tränar du pilates?
Det är helt magiskt bra träning för hela kroppen, och det är också ett sätt för mig att både lugna och ladda min hjärna med ny energi. Med så många professionella instruktörer som alla leder sina klasser med fullt fokus, härlig energi och ständigt nya övningar, blir varje träningspass en ny upplevelse.

Pilates Complete har också en otroligt vacker pilatesstudio. Redan efter mitt första besök i studion, som är alldeles lagom stor, ljus och superfräsch på alla sätt var jag fast. Svårt att tänka sig en bättre plats för fysisk och samtidigt mental träning. En riktig bonus är att vi ofta tränar utomhus på de två fina terrasser som tillhör Pilates Complete. Jag vill också lägga till att Pilates Complete har hanterat Corona mycket bra, bl.a. med mindre grupper, mer utomhusträning och extra noggrann rengöring av alla mattor och träningsredskap.

 

Vilken skillnad har du märkt efter att du börjat träna pilates?
Jag har blivit starkare, fått betydligt bättre balans, mer kroppskontroll och inte helt oviktigt bättre hållning. Jag säger ofta att det känns som om jag upptäckt muskler jag inte trodde fanns. Pilatesträningen skapar också en harmoni inombords. Det är svårt att förklara, men jag lämnar alltid studion med ett lugn i hela kroppen. Jag svävar ut med ny kraft, vilket är ett starkt bevis på att pilates gör nytta även för min hjärna.

 

Tränar du något mer än pilates? 
Jag promenerar mycket, men annars är det pilates som gäller. Jag vill kunna börja springa igen, något som min läkare varmt rekommenderar, så jag har testat några gånger under sommaren. Det är svårt att beskriva, men känslan är att det pirrar och sen börjar bränna i den vänstra hjärnhalvan, där tumören satt (och en del av tumören sitter kvar), när pulsen går upp mer och mer.

 

Vad tycker du är det bästa med pilates?
Jag har enbart tränat pilates hos er på Pilates Complete, men stämningen här är oslagbar! Som jag har nämnt tidigare är det också en otroligt stor variation som gör att träningen är både rolig och utmanande. Även om ni känner till att jag ibland behöver pausa för att låta hjärnan lugna sig, peppar ni mig lika mycket som alla andra, vilket jag är oerhört tacksam för. Att vakna med träningsvärk dagen efter ett träningspass känns lika gott varje gång, och allt detta är tack vare dig Linda, Jasmin och alla era proffsiga instruktörer.

 

Har du många vänner/familj som också tränar pilates?
Min mamma har tränat pilates, men annars är det är alldeles för få i min närhet som har upptäckt denna träningsform. Å andra sidan har jag fått en massa nya vänner hos Pilates Complete. Att kliva in genom dörren hos er är som att komma hem till den stora pilatesfamiljen.

 

Vad anser du vara skillnaden mellan pilates och annan träning du utövat/utövar?
Tidigare har jag velat förbättra kondition och styrka med löpning och styrketräning, men efter att ha börjat med pilates har jag lärt känna kroppens uppbyggnad på ett nytt sätt. Jag älskar alla balansövningar, och även om jag vinglar och ramlar (och skrattar), känner jag hur framförallt coremusklerna, som ger stöd åt resten av kroppen, blivit starkare. Min balans som försämrades efter operationen har blivit mycket bättre tack vare pilatesträningen.

 

Har du något mål med din pilatesträning?
Att fortsätta träna för god hälsa och glad hjärna. Jag vill bli starkare, få ännu bättre balans och inte minst fortsätta träna för att göra det bästa för min hjärnas återhämtning.

 

Är det något du fastnat för ordentligt i pilatesträningen?
Det är jättesvårt att välja någon riktig favorit. Jag får nya favoritpass hela tiden, och sen är det också variationen som gör träningen riktigt nyttig. Vi är många som efter ett träningspass brukar prata om hur häftigt det var att göra en viss övning som var ny för oss alla. “Precis vad jag behövde” är en väldigt vanlig kommentar, ett bevis för att träningen ger så mycket energi!

 

Om du skulle rekommendera pilates till någon som är tveksam. 
Våga prova! Kanske ser du den stora pilatesbollen framför dig och undrar om den verkligen kan hjälpa dig att nå dina mål. Men om du bara visste! För det första är variationen på de olika gruppträningsklasserna oändlig, och alla olika sorters redskap för balansträning och styrka ger dig snabbt en ny bild av pilates. För det andra kommer du, när pilatesbollen väl är framme, upptäcka vilka otroligt bra övningar det finns. Och att tappa balansen leder till skratt vilket gör hela upplevelsen underbar. Efter några gruppträningspass är du fast. Jag lovar!