Utför en balans-koll

Idag bjuder vi på ett enkelt balanstest som du kan göra för att se hur du ligger till när det gäller balans och reaktionsförmåga. Lätt, lekfullt och lysande för att både kontrollera och förbättra balansen. Testa dig tillsammans med en vän och ta tid på varandra. Upprepa testet med jämna mellanrum och se om balansen förändras.

 

Såhär gör du:

Stå med fötterna helt ihop och armarna korslagda över bröstet.

Stå så stilla som möjligt.

Stå kvar i positionen och blunda så länge du kan eller tills din vän ber dig öppna ögonen igen.

Mål: Att stå med slutna ögon i ca 30-60 sekunder.

 

Har du ingen kompis att utföra testet med kan du sätta en timer på exempelvis 30 sekunder och arbeta dig upp tills du klarar av att stå kvar och blunda i 30 sekunder. Förläng därefter tiden till 45 eller 60 sekunder.
Vill du göra testet lite svårare kan du utföra samma test stående på ett ben, med den ena foten placerad intill ståbenets underben eller vad.

Se till att du har gott om plats runtomkring dig när du utför testet.

Vill du träna upp din balans ytterligare är du varmt välkommen till oss på Pilates Complete. På varje gruppträningsklass, PT- och kurstillfälle tränar vi både balans och reaktionsförmåga. Vi varierar mellan stillastående övningar på balansredskap och rörliga övningar i snabbare tempo på golvet med övningskombinationer i maskiner för att kroppen skall vänja sig vid att fånga upp en instabil rörelse. Balanssinnet kan tränas upp och är bl.a. en viktig del i att förebygga fallskador hos äldre.

 

 

Foto: Vegafoto