Motivationen finns inte hemma i soffan – du måste hämta den!

Hur många gånger har du bokat in en klass full av inspiration på kvällen för att dagen efter avboka passet på lunchrasten?

Tänkte du kanske: ” näää…jag har varken lust eller ork idag…. jag avbokar och går en annan dag istället, när jag känner mig lite piggare…”? Känns det igen? Att motivera sig till träning är inte alltid det lättaste. Man känner tröttheten krypa på, det finns annat som lockar mer, kanske ett glas rosé i solen eller så “hinner” man helt enkelt inte för man har så himla mycket att göra på jobbet…

Undanflykter finns det gott om och om vi alltid följde våra känslor och vår lust innan träning skulle tre av fyra träningstillfällen säkerligen avbokas. Vi människor är skapta att följa minsta motståndets lag för att lagra energi  och har historiskt sett behövt spara våra krafter tills det var dags att fly från från farliga rovdjur. Detta vet vi. Vi vet också att det är vääääldigt länge sedan vi sprang runt på savannen och kämpade för vårt liv och brottades med lejon. Trots detta är det ofta svårt att komma över bekvämlighetströskeln och ge sig iväg till sin bokade träning.

Hur gör man då för att vinna över “latmasken”?

  1. Det måste vara kul! Ja, först och främst måste man hitta en träningsform som man gillar. Om du tycker att det är roligt att träna exempelvis pilates blir det mycket lättare att packa träningsväskan och gå iväg till studion fast du känner dig lite trött. För det är ju så roligt när du väl är på plats!
  2. Sluta känn efter så mycket. Va? kanske du tänker, så kan man väl inte göra? Vi har ju lärt oss att man alltid ska känna efter och följa sina känslor? Naturligtvis är det så. Men just i träningssammanhang gäller det att inte låta sig luras. Vilka är dina äkta känslor och vilka känslor spelar dig ett spratt? Hur många gånger har du ångrat det träningspass du gått iväg på och tänkt ” åååh vad jag ångrar att jag gick iväg på den där klassen!”? Aldrig! Nä, här måste du lysna till din erfarenhet istället för de förvillande latmask-känslorna timmen innan passet. Du vet hur bra du mår efter din träning, tänk på det istället för att tänka på allt som kommer att kännas jobbigt och gå iväg på ditt bokade pass!
  3. Fyll din kvot snabbt. Bestäm dig en vecka (eller en månad) i förväg för hur många gånger du ska träna nästkommande period och se till att slutföra din plan. Det vanligaste är att man är peppad på träning i början av veckan eller månaden och att motivationen sakta sänks allteftersom dagarna går. Var smart och utnyttja detta. Lägg in fler pass i början av perioden så att du är “färdig” snabbt. Och vem vet, plötsligt kanske du till och med har hunnit med ett extra träningstillfälle eftersom du fyllde kvoten så snabbt! Bra jobbat!
  4. Sov & ät gott. En lång och god nattsömn minskar sugen efter skräpmat och ökar motivationen till träning. Du känner dig pigg och energifylld och längtar efter träningen på lunchen snarare än vill skjuta upp den. Det är hit du vill komma! Träning skall kännas lustfylld och vara efterlängtad. Fyll skafferiet med nyttiga godsaker och bädda rent med finaste lakanen så lovar vi att det kommer att märkas på din träningsglädje!
  5. Bestäm dig. Sist men inte minst; du måste ha bestämt dig för att prioritera dig själv och din träning. Så länge du inte har gjort det spelar det ingen roll om du tycker det är roligt, om du äter bra eller har sagt till alla runt omkring dig att du ska börja och träna. I slutändan handlar allt om prioritering och kärlek till dig själv – anser du att du är värd att må riktigt bra? Att prioritera och bestämma sig är det svåraste, men när det väl är gjort är själva träningen en njutbar barnlek!

Behöver du hjälp med att hitta din motivation så hjälper vi dig gärna! Hör av dig till oss så planerar vi det bästa träningsupplägget för dig. Tillsammans klarar vi allt!

 

Foto: Vegafoto