Därför pratar vi PILATES

Du är på en pilatesklass och tränaren pratar om “Swan dives”, “Imprint”, “Control balance” och “Corkscrew”…… du förstår ingenting och blir lätt irriterad. “Varför måste hon använda så krångliga namn när man bara ska rulla lite fram och tillbaka?”

Ja, så kan man kanske tänka. Men anledningen till att vi använder de internationella namnen på alla pilatesövningar är dels för att du snabbare och enklare skall veta vilken position du skall starta i, dels för att du skall förstå övningen på ett bättre sätt. Det underlättar också om du besöker en pilatesstudio i en annan stad eller ett annat land och de använder samma namn på övningarna när du tränar.

Det handlar alltså inte om att din tränare svänger sig med fina ord för att verka lite bättre. Det handlar om pedagogik och att förenkla för dig i ditt utövande. Lite handlar det också om att vi som pilateslärare för en tradition vidare från Joseph Pilates själv och andra pilatesintruktörer efter honom. Precis som i yogan där man använder sanskritnamnen på yogapositionerna, så säger pilatesövningarnas namn mycket om själva utförandet av övningen.

Namnet “swandive” talar om att du strävar efter ett garciöst lyft i ryggen, inte efter en kraftfull hävstång från armarna för att pressa upp överkroppen från golvet. Namnet “control balance” talar om att du strävar efter precision och balans i rörelsen när du rör dina ben, inte om att kasta benen hit och dit utan kontroll.

Det finns många fina citat kring språkanvändande, men detta har fastnat hos oss just nu:

” Att lära sig ett språk är att få ännu ett fönster som man kan se världen på.”

Vi hoppas att du vill lära dig tala PILATES tillsammans med oss.