Pilates för bättre långsiktig hälsa

Hur tränar du för att må bra? Hur får du till din träning så att den är en bra balans till resten av livet?
Vi ser att det många av er som tränar hos oss kämpar med att få till hållbara rutiner och ni frågar om hur mycket, hur tungt och hur snabbt ni kan stegra er pilates. Svaren är som alltid lika varierande och många som frågorna. Allt beror på vem du är, vad du tränar i övrigt, om du har några skador, vilken målsättning du har osv.osv. Det vi alltid svarar är att du måste gilla den träning du utövar för att den ska hålla i längden, att den ska inspirera dig och lyfta dig. Styrkan med just pilatesträning är att den går att variera i oändlighet med olika redksap, intensitet, balansytor, viktmostånd osv osv. Pilates är en fantastiskt träningsmetod som kombinerar styrke-, stabilitets-, rörlighets- och balansträning. Pilates balanserar upp kroppen så att den blir lika stark som smidig.

Pilatestekniken är dels en övningsbank med cirka 500 grundövningar och otaliga modifikationer, och dels en förklaringsmodell för hur man använder kroppen mest ändamålsenligt. Man arbetar efter fem grundprinciper för att göra träningen så säker och effektiv som möjligt. Metoden är väldigt variationsrik och kan tränas på matta med enbart den egna kroppen samt med en mängd redskap och maskiner.

Pilatesträningens främsta fördelar:
Säker och effektiv träning.
Stärker kroppens djupt liggande muskler.
Balanserar styrka och smidighet.
Förbättrar balans, koordination och cirkulation.
Förbättrar hållningen.
Skonsam vilket gör att alla kan utöva det – oavsett kön, ålder eller fysisk status.
Ökar kroppsmedvetenheten – du använder kroppen mer ändamålsenligt.
Höjer prestationen i andra sporter (yoga, löpning, golf, styrketräning, dans etc.).
Framgångsrik som rehabilitering efter skador
De fem grundprinciperna
STOTT PILATES grundprinciper ligger till grund för en säker och effektiv träning.Se dem som dina verktyg för att nå en säkrare och effektivare träning.

När du har lärt dig grundprinciperna och tränat pilates ett tag så kommer du automatiskt att hålla kroppen på ett mer ändamålsenligt sätt även när du utför andra rörelser som att gå, stå, sitta eller när du tränar pilates eller andra träningsformer. På det här sättet kan du också fokusera mer på den mentala delen i pilatesträningen, och framförallt upptäcka att du orkar mer och blir mer uthållig även i din vardag.

Andning
Bäckenets placering
Bröstkorgens placering
Skulderbladens stabilisering och rörelse
Huvudet och nackens placering
Detta är de fem grundprinciperna. I början är det svårt att tänka på alla fem på en gång, men kom ihåg att övning ger färdighet. Ett tips är att Du inför en klass bestämmer dig för en av grundprinciperna som du ska tänka extra mycket på. På så vis hinner du i lugn och ro hitta tekniken. Dessa principer går också att applicera på mycket annan träning. Gå gärna igenom grundprinciperna då och då även om du tränat länge.

Vill du få mer individuella tips och träningsupplägg rekommenderar vi dig att boka en tid med någon av våra personliga tränare för att få ut maximalt utav din pilatesträning. Kontakta oss så hjälper vi dig att hitta det allra bästa upplägget!

Foto: Vegafoto