Foamrolling- för en smidigare fascia och en mer välbalanserad kropp.

Igår hade vi nöjet att ha Matthew Griffiths hos oss på studion där han delade med sig av sin kunskap om foamrolling. Matthew lärde oss hur vi på ett relativt enkelt sätt kan göra en typ av självmassage med en foamroller för att mjuka upp bindväven, släppa på muskelanspänning och mjukgöra ärrvävnad samt ökar blodcirkulationen.

En foamroller är en mjuk, medelhård eller hård rulle som man rullar  på kroppen och lägger tryck på fascian (bindväven) och musklerna. Genom att lägga tryck på specifika punkter med en foamroller  hjälper du bindväven att bli mer elastisk som i sin tur ger mer utrymme för exempelvis nerver, blodådror, ligament och organ. Ju hälsosammare bindväv, desto bättre rörlighet och mindre smärta. Foamrolling ger musklerna en snabbare återhämtning och hjälper till att förebygga skador.

Fascia är en tunn bindvävshinna som håller ihop och ger stadga åt senor, muskler, ben och organ. Den håller musklerna på plats när du aktiverar dem och underlättar också musklernas glidrörelser mot varandra. När man är ung så är fascian elastisk och tålig, men när man blir äldre tenderar den att stelna , vilket gör att den kan bli hård och stram. Då fascian finns i hela kroppen kan stram bindväv på en plats i kroppen ge upphov till smärta någon annanstans därför är det också viktigt att rulla på många olika delar av kroppen och ej enbart där det känns stelt och stramt.

Matthew rekommenderar att man rullar med foamroller ca 10 minuter varje dag för en smidigare och mer välbalanserad kropp. Du kan också använda foamrolling som en pre-warmup innan du ska träna.

Fördelar med foamrolling:

  • ger en snabbare återhämtning efter träning
  • reducerar ömhet i muskulatur
  • förbättrar rörligheten
  • kan hjälpa till att bygga styrka
  • förebygger skador
  • förbättrar hållningen