Pilates i kombination med kroppsbehandling

Pilatesträning används av både personliga tränare, fysioterapeuter och terapeuter som en rehabiliterande träning. Pilatestekniken är en väldigt snäll träningsmetod för alla leder och ligament samtidigt som den effektivt tränar upp kroppens djupt liggande muskler. Lika bra som pilatesträningen fungerar som rehabilitering och är den liksom all annan träning ännu bättre som prehabilitering, dvs att träna i förebyggande syfte.
Många gånger kör vi på med den träningsform eller den livsstil vi har hållt oss till, tills det helt enkelt inte går längre. Vi lyfter tungt, springer långt och jobbar i trädgården trots att axlarna värker och ryggen känns stel. Lite smärta och stelhet är väl ok, tänker många av oss “Det är så här jag är”. En vanlig föreställning är att så som kroppen känns nu, lite stel och trött, så är man, det är inget att göra något åt.
Inget kunde vara mer fel! Vi kan alla bli både rörligare, starkare och smidigare. Pilatesträningen kan komma tillrätta med många krämpor genom att man blir mer kroppsmedveten och får en bättre hållning, man får en bättre balans och lär sig använda kroppen mer ändamålsenligt.
MEN träning kan inte lösa allt, inte heller pilatesträning, trots att den är superbra på alla sätt. Även fast vi jobbar med rörlighet, stabilisering och balans i pilates så finns det vissa stelheter som suttit så länge i kroppen att det tar väldigt lång tid att komma åt dem enbart med rörelse. Om man tränat pilates länge och fortfarande känner sig stel i ryggen eller har ont i höfterna så är det en väldigt bra ide att ta några kroppsbehandlingar.

Ibland är det så när man tränar mycket, för mycket eller använder kroppen på fel sätt så får man spänningar i kroppen . Fortsätter man bara att träna eller röra sig på samma sätt så kan det faktiskt vara så att man kan bli ännu sämre i de delar som inte fungerar så bra. Osteopati och massage är två riktigt bra kompletterande behandlingsmetoder som kan komma åt djupt liggande spänningar och stelheter vilket kan göra att man efter behandlingen eller behandlingarna kommer åt de områden som är svåra att hitta själv.

Man kan likna kroppen vid en frukt med väldigt många skal. De första skalen skalar man enkelt av själv med lite träning, stretch och andning, sedan kommer man ofta till ett kraftigare skal som är svårt att skala av själv. När man genom behandling fått hjälp med det kraftigare skalet blir det återigen lättare att fortsätta skala av sig sina skal hela vägen in till kärnan, och det är då det börjar hända saker på riktigt i kroppen. Det är då kroppen förändras på allvar!

Pilates + Behandling = Sant

På Pilates Complete finner du terapeuter med spetskompetens i osteopati, massageterapi och samtalsterapi. Tränare och terapeuter har ett nära samarbete och vårt gemensamma mål är att ge dig som kund en hälsosam, smärtfri och välfungerande kropp. För att läsa mer om våra behandlingar och boka en tid klicka här!

Foto: Vegafoto