Därför ska du träna Garuda

Det finns så många träningsformer att välja mellan, varför ska du välja att träna Garuda?

Garudaträning kan precis som pilates varieras nästintill i en oändlighet. Men hjälp av olika maskiner, redskap och övningsrepertoarer utmanar man kroppen med skilda rytmer, positioner, tempon och motstånd med syftet att träna kroppen så varierat som möjligt. Det är nämligen när vi varierar vår träning som kroppen utvecklas mest, det är då vi känner att vi blir starkare, rörligare och får bättre balans. När man har tränat på samma sätt länge så behöver man chockera kroppen ibland med nya rörelser, infallsvinklar och träningsformer.

Är du en person som tränat pilates i många år så har garudan en enorm potential att ge dig det du behöver för att få en nytändning i träningen och för att komma längre i din pilatesträning. Exempelvis är det vanligt att man kämpar med övningen Roll up och har svårt att rulla igenom ryggen kota för kota. I garudan rör vi oss i diagonaler, utför sidoförflyttningar och skiftar bäcken och bröstkorgen på ett annat sätt än vi gör i pilatesträningen och dessa rörelser kan ge dig åtkomst till de öppningar du behöver för att kunna rulla igenom ryggraden utan stelheter. Garudan tar vid där pilatesträningen slutar, grunderna kommer från pilates och till basövningarna vävs yogapositioner och dansanta rörelser in och tar kroppen till lägen där den inte varit på länge. Den styrka, teknik och stabilitet du byggt upp i pilatesen har du som grund i garudaträningen och den sitter efter många år av pilatesträning ofta i ryggmärgen, den behöver du inte tänka på så mycket utan fokus ligger mer på att verkligen röra på sig.
Det kanske låter enkelt att bara hålla kroppen i rörelse men som van pilatesutövare är man expert på att leta efter korrekt position och jobba i exakt rätt läge hela tiden, ibland kan det då bli för mycket letande och för lite rörelse och med det faktisk träning. I garudan tillåts vi släppa lite på den exakta placeringen under träningen och ge oss själva chansen att låta rörelsen göra jobbet. Rörelsen i sig läker och sträcker ut kroppen och det spelar inte så stor roll om en axel åker upp eller om bäckenet inte är i neutral position hela tiden. Det viktiga i garudan är att man fortsätter röra sig igenom övningarna och lita på att själva rörelsen och övningen i sig ger dig det du behöver. Ju fler gånger du tränar i ett långt flöde utan att stanna till och fundera på om du ligger, sitter eller står på rätt sätt desto skönare, enklare och mer givande kommer träningen att bli. Du som tränat pilates länge kommer omedvetet att träna väldigt välplacerat och noggrannt, så testa att ge dig in i en träningsform med större rörelseutslag och mer variation. Du kommer att bli förvånad både över hur svårt det kan kännas och hur mycket det ger dig!

Är du däremot en person som tränar mycket styrketräning, hinderbana, explosivitet, löpning eller spelar bollspel så är det troligtvis inte själva flödet och den konstanta rörelsen som är utmaningen. Du kanske är van att röra på dig i flera timmar, köra långpass eller träna med tung belastning för att köra slut på kroppen och testa dina gränser. För dig har garudan en annan roll, träningsformen kan ge dig den rörlighet som du behöver för att kunna utvecklas snabbare i din idrott eller rörelseform. Garudan kan också ge dig den mentala träning och andningsträning som behövs för att du ska kunna hålla ett glasklart fokus även när kroppen börjar bli trött. Om du blir rörligare och friare i kroppen behöver du inte kämpa så mycket mot dig själv när det går fort eller rörelserna blir större. Musklerna blir mjukare, bindväven mer elastisk och hela andningsapparaten kommer att fungera bättre. Tvärtemot vad du kanske tror, att träningen blir en enkel och mjuk avslappning, så kommer den med all säkerhet att kännas minst lika utmanande som din tunga träning fast på ett helt annat sätt. Många med starka och stela kroppar svettas otroligt mycket och får kämpa sig igenom de öppningar, stretchar och balansövningar som garudaträningen innehåller. Att lära sig att andas med olika tekniker och kvaliteter under träningen ger också en enorm fördel i all övrig träning du gör. Mentalt fokus och koncentration kommer på köpet.

Vill du testa garudaträning?

På måndag den 15e maj har du möjlighet att delta på vår Garuda Chakra workshop, den är öppen för alla oavsett tidigare erfarenhet. Vill du testa träningsformen utan redskap så kan du antingen delta på Garuda Yoga lördag den 26 maj kl 18.00 på Svenska Mässan under Yoga Games eller på någon av våra ordinarie gruppträningsklasser på Pilates Complete. Vill du testa träningen i lugn och ro med en privat tränare så har vi den fantastiska garudamaskinen som ger träningen en extra dimension då du kan testa både hängande, fyrfota, stående och liggande övningar!

Oavsett hur du väljer att träna garuda så kommer garudaträning att ge dig en friare och mer öppen kropp som ger dig rörelseglädje och möjlighet till en smärtfri och skadefri kropp länge.

Foto: Per Norberg Photoagency