Pilates för äldre

senior

Pilates för äldre

Pilates är en mycket bra träningsmetod för dig som börjar bli äldre då den balanserar styrke- med rörlighets- och balansträning på ett skonsamt och effektivt sätt. Med sitt fokus på kontrollerad andning och kvalitativ samt medveten rörelse är Pilates ett av de bästa sätten att upprätthålla en god fysik utan att överbelasta leder och ligament.

Pilates bygger på att träna djupt liggande muskulatur nära skelettet och hjälper till att förbättra funktionell rörlighet, balans och placering.

När man blir äldre är en ökad stabilitet och kontroll i kroppen A och O. Pilates ger en fin effekt för många äldre då man inom tekniken börjar att träna i mindre rörelsebanor för att sedan gå över i större rörelsebanor när kontroll och stabilitet har hittats.

Pilates har också en mycket positiv effekt på hållningen då metoden går ut på att återfå det naturliga hållningsmönstret i kroppen. Metoden är mycket effektiv som rehabträning efter ex höft och knä-operationer och kan också hjälpa till vid åldersrelaterade sjukdomar/ tillstånd som artros, artrit, osteoporos (benskörhet) och stenos.

Med kontrollerad träning som Pilates minskar chansen för överbelastning av leder då träningen kan utföras med enbart kroppen som vikt. Ex. kan enkla, stående benövningar hjälpa till att stärka bentätheten i både rygg och bäckenområde.

Pilates ökar också smidigheten och kan hjälpa till att stretcha ut och mjuka upp ex. stel ryggmuskulatur, vilket gör det lättare att återträna kroppen till ett naturligt hållningsmönster.

Med olika typer av balansredskap som ex. stor pilatesboll och stabilitetskuddar (wobblies) tränas även balans och koordinationsförmågan upp vilket behövs ju äldre man blir. Pilatesträning har också genom sitt fokus på stabiliseringsträning och balans dokumenterats som bra träning vid sjukdomar som ex. Parkinsons och Multipel Skleros.

 

  • Pilates är styrketräning, stabiliseringsträning och rörlighetsträning.
  • Pilates är en intelligent träningsform, och ett system med övningar gjorda för att få en starkare, smidigare och mer välbalanserad kropp.
  • Alla övningar är utformade för att stärka hela kroppen, och inte enbart en muskelgrupp och korrekt utförd pilatesträning leder till ökad kroppsmedvetenhet, kontroll och balans.
  • Man arbetar väldigt noggrant och det viktigaste är hur man håller kroppen och att man andas på rätt sätt. Inte hur långt man kommer i rörelsen, hur mycket vikt man lägger på eller hur många repetitioner man gör.

Idag onsdag och imorgon torsdag hittar du oss på Seniormässan i Nordstan där vi kommer att ha en monter och även presentera vår Förmiddagsklubb 60+ samt visa Pilates på scenen- Onsdag kl. 11.40 samt torsdag kl. 11.20.

Varmt välkommen att besöka oss!

Foto: Vegafoto