Pilatespassionerad träning för en starkare smidigare och mer välbalanserad kropp!

I söndags ägnade vi fyra timmar till pilates i alla former under eventet “Pilates passion”. Som de passionerade pilatesentusiaster vi alla är på Pilates Complete vill vi kunna en hel del om kroppen, självklart som instruktörer men också som utövare. Ex. kan kunskapen om var muskler fäster få dig som utövare att förstå vilka hävstänger vi arbetar med, hur benstrukturen påverkar din hållning mm Om man som pilatesutövare vet mer om kroppen så kan man visualisera vad som händer när man tränar och det blir på så vis lättare att träna “rätt”.

single leg lift pilates complete

Utan grundläggande kunskap om hur kroppen fungerar härmar du det du ser utan att förstå varför eller hur du gör det. Med mer kunskap om kroppen rör du dig med en annan förståelse och respekt för dig själv och de begränsningar du kanske känner.

boll boll2

Många kallar pilates för intelligent träning som ger exceptionella resultat! Man arbetar väldigt noggrant och det viktigaste är hur man håller kroppen och att man andas på rätt sätt, inte hur långt man kommer i en rörelse, hur mycket vikt man lägger på eller hur många repetitioner man gör.

STOTT PILATES som vi på Pilates Complete jobbar mest med har 5 grundprinciper som ligger till grund för träningen. Man kan se det som 5 redskap som man kan använda för att få ut maximalt av sin träning och kunna hålla kroppen  och alla leder i en neutral position.

Anledningen till att vi pilatesinstruktörer är så noggranna med grundprinciperna och hur man ska placera kroppen är inte för att du ska ha en så snygg hållning som möjligt ( det är en positiv bieffekt), nej vi söker efter en placering där alla leder är i sitt perfekta neutrala läge så kan alla muskler arbeta funktionellt och på allra bästa sätt. Detta leder till att alla övningar blir så effektiva som möjligt och det ger ett snabbare resultat och framförallt en säkrare träning  där man undviker snedställningar, överbelastningar vilket många gånger leder till smärta eller skador– intelligent träning helt enkelt.

STOTT PILATES fem principerna är andning, bäckenets placering, bröstkorgens placering, skulderbladens rörelse och stabilisering samt huvudets och nackens placering – alla grundprinciper ska utföras tillsammans för att nå bästa resultat.

Dessa grundprinciperna är något som man egentligen kan använda sig av i all träning, Om man har lärt sig dessa grundprinciper och tränat pilates ett tag så att de sitter någorlunda naturligt så håller man faktiskt kroppen på det här sättet även när man utför andra rörelser som att gå, stå, sitta eller träna andra träningsformer. När tekniken sitter kan man välja att fokusera mer på den mentala aspekten under träningen, och framförallt upptäcka att man orkar mycket mera och blir uthålligare även i sin vardag.

Inte helt fel eller hur?

duo pilates complete

Tack alla ni som deltog i vår workshopdag “Pilates passion”!