Pilatesträning som rehab vid bröstcancer

Vår fantastiska Pilates Complete-medlem Marija delar med sig av sin pilatesresa. Läs hennes text och kom till Pilates Complete i oktober och hjälp oss hjälpa, ingen kan göra allt men alla kan göra lite. Under hela oktober har vi en insamling i samband med rosa bandet på studion.

1

“38 år gammal drabbades jag av cancer. Sjukdomen som sätter hela livet på paus. Mitt liv kom att kantas av operation, strålning, cellgifter, röntgen, ny väntan, nya svar. Ett halvår efter strålningen kom lymfödemet i armen som ett brev på posten.

Av läkaren fick jag veta att risken att få ett canceråterfall minskar betydligt om man tränar. Så med tio kilos övervikt av all medicinering, lösa tå- och fingernaglar och hår som mest liknade fjun på hjässan klev jag med darrande ben in på Pilates Complete för en konsultation med Linda. Jag möttes av ett riktigt proffs, som dessutom gav ett varmt och medmänskligt intryck.

Utmaningen var stor. Borta var mina starka ben och armar och all smärta hade gjort det mesta odrägligt. Sakta men säkert började jag med Lindas och Jailtons hjälp bygga upp min kropp. Linda tvingade mig att vara friskare än vad jag egentligen var. Att röra mig mer än jag orkade. Livsviktiga saker för någon som är sjuk. Att låta den friska delen bli större. För att orka göra motstånd.

Jag är Pilatesen tacksam över mycket. För min nya, mycket starkare kropp. För att jag orkar leka med mina tre små barn igen. För att min arm inte värker. För att jag kan kasta bort och slippa min fula kompressionsstrumpa. För att jag, till skillnad från många andra drabbade, kan hålla mitt ödem i schack. För att sömnlösa nätter är ett minne blott (hej då biverkningar från hell). För det har funnits nätter då jag legat dubbelvikt av smärta, men någonstans bestämt mig för att vägra och tagit mig in till studion. Och då har det hänt.

Efter en timme träning och pepp med fantastiske Jailton var jag frisk. Helt frisk där vi satt på terassen och tuggade på var sitt äpple i vårsolen. Där förstod jag att det inte handlar om att vara frisk eller sjuk. Det handlar om att kunna leva som om man vore frisk.

Jag har aldrig tidigare mött så duktiga och peppande instruktörer. Som innerligt bryr sig. Med sådant bemötande kan man bestiga berg, eller åtminstone börja med att besegra cancer…”

Marija Lijic