Årets sista paleorecept av Clara Dymén är ett Vört(aktigt) bröd Paleostyle!
1-2 hela pomeransskal
1tsk malen ingefära
1tsk malen nejlika
1/2tsk malen kardemumma
4st dadlar ~30-40g
1msk psylliumfrön + 1dl vatten
20g cashewnötter
15g kokosflingor
20g ghee
20g kokosolja
20g mandelsmör (alt. Mer kokosolja/ghee)
100g kokosmjöl
30g mandelmjöl
25g fiberhusk
6st äggvitor
3st äggulor
1tsk bikarbonat
1tsk havssalt
20g (~1msk) kokosmjölk
Lägg pomeransskalet i kokande vatten, sjud under lock i ca 30min.
Koka upp vatten och psylliumfrön, sänk värmen och låt stå tills det blivit en gelé-aktig massa.
Mixa cashewnötter och kokosflingor till ett fint mjöl.
Blanda med kryddor, bikarbonat och de övriga torra ingridienserna.
Vispa upp äggvitorna till ett hårt skum.
Vispa gulorna i en separat bunke.
Skär bort den yttersta vita hinnan på pomeransskalet och skär resten i tunna lager (skippa ev. Det yttersta bruna skalet om du ej får tag på ekologiska…) mixa tillsammans med dadlar, nötsmör, ghee, kokosolja och kokosmjölk.
Rör ned dadelmassan i äggulorna och tillsätt sedan lite av äggvitorna allt eftersom tillsammans med mjölblandningen och ytterligare ca 1/2dl vatten tills allt är blandat och degen är smidig. Forma till en limpa och lägg ned i en smord och “bröad” (med mandel/kokosmjöl) brödform.
Pensla med en vispad äggula och 3-4tsk starkt kaffe (passar finfint till kryddningen!)
Grädda i ca 45-50min på 175°C. Låt brödet kallna en stund och skiva sedan upp hela limpan och lägg ut skivorna på en bakduk.
Tusen tack Clara för allt du delat med dig av under dessa veckor! & tack alla ni som läst, hört av er och bakat paleogodsaker i höst – fortsätt välja hälsa hela julen:)
/ Pilates Complete