Chokladfondant
Ca 6pers.
4st ekologiska äggulor
20g (~2tsk) honung
15g (~1msk) kokosflingor (+extra till formarna)
60g (~6st) färska dadlar
10g (~2tsk) ghee (alt. kokosolja/ekologiskt smör)
20g (~4tsk) kokosolja
30g (~5-6tsk) cashewnötssmör (orostat)
50g (~8msk) ekologisk kakao
80-100g (~1-1,25dl) kokosmjölk
1/2tsk bikarbonat
En nypa havssalt
Ev. Lite hackad kakaolikör/sockerfri 100%- ig choklad
Smaksätt ev. med lite riven ingefära/färsk mynta eller rivet apelsinskal för en juligare variant!..
Mixa kokosflingorna till ett fint mjöl. Blanda med bikarbonat, havssalt och hälften av kakaon.
Mixa ihop ghee, kokosolja, cashewnötsmör och dadlar.
Tillsätt resten av kakaon och kokosmjölken och mixa igen.
Vispa äggulor och honung riktigt fluffigt.
Rör ned dadel/kakaomassan i äggsmeten och sikta sedan ned kokosmjölsblandningen.
Rör om tills allt blandats väl.
Smörj 6-8 portionsformar med kokosolja och strö ev. i lite mixade kokosflingor. Klicka i ca. 1msk av smeten i varje form, strö ev. i den hackade kakaolikören/chokladen och klicka sedan över resten av smeten.
Grädda i mitten av ugnen i 10-12min på ca. 175°C.
Recept av Clara Dymén
Servera t.ex. till Paleoglass med Saffran & Honung…
Tips: Om fondanterna inte skall serveras med en gång, låt dom kallna helt och lossa sedan från formarna, lägg på ett ugnsfast fat och ställ in i ugnen (ca. 175 grader) i ca. 3-4min precis före servering, då får du varma ”nybakade” fondanter med en lite hårdare yta och en krämig kärna!