Mjuk Lingon Pepparkaka med Ingefärs glasyr
(ca 8 stora bitar)
40g (3-4msk) Lingon, färska eller tinade, frysta.
40g Mandelmjöl
15g Kokosmjöl
30g Honung
10g Hasselnötter Ev. Blötlagda och försiktigt rostade (ej nödvändigt)
10gCashewnötter. Ev. Blötlagda och försiktigt rostade (ej nödvändigt)
20g Ghee (alt. Kokosolja)
30g Kokosolja
50g Cashewnöts smör
40-50g färska Dadlar (ca 4st)
50g Banan (ca ½)
3 hela ekologiska Ägg + 1 gula
1tsk Bikarbonat
2tsk Kanel
ca 5g färsk Ingefära
1tsk malen Nejlika
1krm Havssalt
Mixa Nötterna till ett fint mjöl (vill du ha lite krispig/chunky style på kakan kan du hacka en del av nötterna med kniv.) Blanda ihop nöt- och kokosmjöl med kryddorna och bikarbonat, noga.
Vispa ägg och honung till en fluffig smet.
Mixa samman kokosolja, ghee, nötsmör, hackad ingefära, dadlar, banan och hälften av lingonen.
Blanda ner massan i ägg smeten, och rör sedan ner nötmjölen och de kvarvarande lingonen.
Grädda i en ugnsfast form, ca 15x25cm (jag brukar smörja en rektangulär glasform med lite kokosolja och klä den med bakplåtspapper, där kanterna får sticka upp, på så sätt kan du lätt lyfta upp kakan sedan och lättare smeta på glasyr och skära upp i lagom bitar!) i ~25min på 175 grader.
Ingefärs Glasyr
40g Kokosolja
40g Kokossmör
20g Cashewnöts smör (vitt, orostat)
30g blötlagda Cashewnötter
20g blötlagda Macadamianötter (alt. Cashewnötter)
50g Kokosmjölk (gärna en fet variant utan tillsatt vatten)
ca 2-3g färsk Ingefära
1/2 tsk äkta Vanilj/vaniljstång
ca 10-20g Honung/Lönnsirap, beroende på tycke och smak. Smaka av tills du är nöjd!
En nypa havssalt
Mixa allt med stavmixer till en tjock kräm. Låt stå framme i rumstemperatur
tills det är dags att smeta på krämen över kakan.
Toppa ev. med hackade hasselnötter eller ”pepparkaks strössel” (mixa cashewnötter, hasselnötter och/eller mandlar med 1 dadel och pepparkaks kryddor!)
Förvara kakan i kylen och ta fram 20-30min innan servering.
Recept & foton: Clara Dymén