Pilates återskapar naturliga rörelsemönster

pilates complete

Om du har en skada, stelhet eller smärta i kroppen så finns det med all sannolikhet en obalans i kroppen. Obalansen kan vara muskulär; dina muskler kan exempelvis vara ojämnt starka eller långa. Obalansen kan också finnas i exempelvis nerver, bindväv eller i skelettet. Ofta är det en kombination av flera olika faktorer som skapar obalansen som leder till ett felaktigt rörelsemönster och i förlängningen en förslitning eller skada. Obalansen gör att kroppen automatiskt rör sig på ett sätt som skyddar den skadade, stela eller smärtsamma delen i din kropp. I pilatesträningen är vi ute efter att få en så välbalanserad kropp som möjligt med en naturlig hållning med ett optimalt rörelsemönster för HELA kroppen, inte bara den utsatta leden eller kroppsdelen som ger sig tillkänna. Såhär tänker vi i pilatesträningen kring att återskapa naturliga rörelsemönster i kroppen för att rehabilitera skador, minska smärta och förbättra rörligheten i kroppen:

Först lär vi musklerna på nytt den rätta koordinationen och timingen i den önskade rörelsen, det gör vi genom att öka aktiviteten i de lokala musklerna och minska oönskad överaktivitet i de globala musklerna. Därefter vill vi förbättra medvetenheten i rörelsen, det gör vi genom att vi förbättrar och tränar precisionen i rörelsemönstret. Sen är det repetition av rörelsen som gäller för att slutligen integrera den återvunna rörelsekedjan i funktionella övningar för hela kroppen stående.

Låter det krångligt? Välkommen till oss på Pilates Complete så hjälper vi dig förstå och träna din kropp på bästa möjliga sätt!

 Källa: STOTT PILATES ISP MANUAL Foto: Vegafoto