Claras kokos- och bananbröd

Varje tisdag fram till jul gästas vi av Clara Dymén som delar med sig av sina godaste recept! Inspireras och låt dig väl smaka…

Jag använder mig ofta av mandlar när jag bakar bröd. Antingen som färdigt mjöl eller hela mandlar som jag blötlägger och skalar innan jag mixar det till ett mjöl. (Blötläggning gör det lättare att bryta ned och kan även ha en inverkan på fytinsyran som är väldigt hög i nötter.)

Jag tror dock på att hålla nöt-intaget på en hyfsat låg nivå både pga fytinsyran och den relativt höga mängden omega-6 (läs mer om detta här)
Ett nöt fritt bröd har alltså flera positiva fördelar, (förutom det uppenbara att det behövs för alla nöt allergiker!) och då finns det även lite extra utrymme att bre på ett tjockt lager Cashewnöts-smör på den färdiga “mackan”

claras bananbröd

Kokos & banan bröd

•5 äggvitor, gärna från ekologiska frigående “glada” hönor!
•2 gulor
Vispa äggvitorna hårt. Ta ifrån ca 3/4 av vitorna och lägg i en skål/bunke. vispa sedan ihop gulorna med det som är kvar av äggvitorna.

Smält
•20g Ghee och
•20g kokosolja (alt. 40g kokosolja) på låg värme.

Blanda samman
•100g kokos mjöl
•20g fiberhusk
•1, 5 tsk bikarbonat
•1tsk kanel
•1tsk kardemumma
•2tsk celtic sea salt

Mixa
•1 1/2 banan
•4 färska dadlar
(enklast med en stavmixer.)

Rör ned banan/dadel smeten och den smälta kokosoljan i ägg blandningen.
Använd sedan degkrokar och börja att försiktigt vända ned mjöl blandningen och äggvitorna pö om pö, när det börjar bli torrt och “smuligt” häll ner lite vatten, börja med 1dl och fortsätt med ytterligare ca 1/2dl tills smeten har en lätt kladdig men hyfsat fast form.

Smörj en bröd form med kokosolja och “bröa” den med lite kokos mjöl och havs salt.
Lägg ner smeten och grädda i  45-50min i 175-180ºC
För bästa resultat, skär upp brödet och låt kallna helt skiva för skiva. Då blir det inte lika ”blött” och det går även lättare att frysa och sedan ta upp exakt så många skivor du vill ha!