Detox med Advanced Skincare

Våra grannar Advanced Skincare har startat en blogg-serie om Detox & vi på Pilates Complete vill rekommendera den till er!

Vi vet att alla ni som tränar hos oss är måna om att ta hand om era kroppar, och vad vi stoppar i oss påverkar oss minst lika mycket som hur vi rör på oss. En gång i veckan kommer Josefin att berätta om vad en detox är, varför man bör göra en och hur man gör det!

Läs den första delen här & följ dem sedan på deras egen blogg: http://advancedskincareblogg.blogspot.com/

Rensa kroppen på skräp & fyll den med nyttiga godsaker så att du kan träna dig stark, snygg & smidig tillsammans med oss hela våren och sommaren!

Foto: Vegafoto

DETOX del 1 – Varför, när och hur?

Söker man på ”detox” på google så får man träffar på över 11 000 000. Ordet detox kommer från engelskan och betyder kort och gott, avgiftning och i 6 veckor framöver kommer jag ta med er på en sund, hållbar och rolig detox som ger ny energi, kraft och bättre hälsa som i min värld, är grundtanken med att ”detoxa”.
Det finns säkert lika många versioner på att detox som det finns människor i världen och själv har jag under mitt vuxna liv hittills gjort 3 detox´s och det är min åsikt att varje människa minst 1 gång i sitt liv bör ta sig en titt på sitt levnadssätt och se hur vilka vanor och ovanor man skaffat sig under livet.
Tyvärr kan ordet detox ibland ge en negativ klang hos många och tyvärr förknippar det flesta en detox med att man fastar, lever på pulverdieter, örtteer eller annan sträng, men inte så hållbar kosthållning, vilket jag tror gör att många blir rädda för att testa och därmed går miste om de positiva effekterna.
Den detox jag kommer guida er igenom kommer baseras på en rena, hemlagade och kontrollerade måltider med riktiga ingredienser, och ni kommer bli mätta och nöjda, men lära er att välja råvaror som hjälper och inte stjälper. En detox som helt enkelt funkar i vardagen. En utrensning kommer säkert starta i kroppen och det är huvudsyftet, hur den sen påverkar oss varierar från person till person. Därför kommer vi nu vecka 1 och 2 gå igenom noga vad man ska tänka på och ha realistiska mål för att det ska bli en gynnsam process. Livet handlar om att välja goda val för dig själv och din kropp, men det händer emellanåt att vi ”unnar” oss och tappar fotfästet ibland. Det är där en ”detox” kommer in, att få dig på rätt spår igen, och välja bra val igen, inte hur mycket kilon du tappat i form av vätska.
Jag arbetar alltid utifrån ”Healthy Ageing”- det vill säga att man ser på sin mat som ett hälsosamt bränsle som ska ge dig ork och energi att klara av vardagliga sysslor som jobb och liv. Att utgå ifrån Hälsosamt Åldrande, istället för att fokusera på vad man inte får och bör äta, så blir mat och träning mycket roligare och man känner av de positiva effekterna snabbare.
Det man aldrig får glömma bort är att ALL mat vi äter, nyttig som onyttig, är bränsle för vår kropp och det är upp till dig själv att avgöra om det ska bli en bra eller dålig effekt av maten du tankar din kropp med. En annan viktig regel som är bra att lära sig direkt, så du slipper sätta morgonkaffet i halsen nästa gång tidningarna skriker ut sin skrämsel propaganda om att det stekta ägget du precis har satt i dig är cancerframkallande, är att ALL mat mer eller mindre bryter ner vår kropp och våra celler. Att äta innebär att använda sin kropp och förbruka på sina celler för så är livet, vi utsätts för fria radikaler i alla möjliga former vilket gör att vi åldras. Det är en naturlig process som vi inte kan stoppa upp, men som vi numera vet att vi kan förebygga och dra ut på. Även en så enkel sak som syre, som vi andas varje dag är en fri radikal som bryter ner oss, men som är nödvändig för vår överlevnad.
Vad vi kommer titta närmare på under dessa veckor är hur vi kan optimera vår kropp och ge en mer uppbyggande effekt istället för ett förtidigt åldrande. Du kommer få fokusera på kost som är antiinflammatorisk för att boosta upp dina inre organ, framförallt din lever och njurarna, som är våra reningsstationer. Ju mindre skräp och underhåll dessa organ måste stå för, desto mindre slitage blir det på vår kropp och vi får uppleva en kropp som har mindre inflammationer och krämpor.
De finns 3 viktiga frågor man behöver ställa dig inför en detox, och de är:
– Varför?
– När?
– Hur?

VARFÖR, för att det finns flera olika orsaker till varför man vill göra en detox, personliga, fysiska eller psykiska, som trötthet, matthet eller svårt att fokusera.
NÄR, för att det är viktigt att man väljer en tidpunkt då man är relativt trygg i sin vardag och inte mitt uppe i flytt eller förlossning, och det är alltid smart att planera ordentligt, gärna i ett par veckor innan om så behövs, för att minimera risken att misslyckas. Det är också viktigt att titta till din fysiska hälsa, så du inte ger dig in i en detox när du lider av förkylning eller andra återkommande infektioner.
HUR, för att det finns flera olika sätt att utföra en detox på samt att det kan vara smart att anpassa den efter just din vardag och situation. Du kanske reser mycket, har barn eller inte har tid och då måste du ”hitta” de där timmarna så du får till det helt enkelt.
Dessa frågor & svar kommer underlätta för dig när du väl är inne i din detox, för det kommer komma dagar då du vill glömma allt och bara frossa loss i den där godispåsen eller kvällsmackan, och då kan det vara bra att ta sig en titt på sitt mål och syfte.
Vanligtvis brukar man dela in detoxen i en 10-14 dagars period, och den jag kommer hjälpa er igenom startar med en ganska så strikt och tuff 2 veckors plan som sedan avslutas med en vecka 3 där vi går igenom hur man fortsätter sin nya fräscha livsstil och aktivt väljer ett hälsosamt åldrande.
I nästa inlägg som kommer kommer vi gå in på varför en detox kan vara så bra, vilka kroppsliga symptom som kan bli bättre, hur utrensningen kan påverka kroppen och ni kommer även få ta del av min och min sambos detox som gjordes ganska nyligen, och se skillnaderna i hur våra kroppar reagerade trots att vi åt samma mat och utförda allt på samma sätt. Återkom gärna med frågor här under kommentar eller till vår mail om ni önskar vara privata: info@advancedskincare.se
Josefine Runesson
dipl. Hudspecialist/ Hudterapeut
dipl. Kostrådgivare