Cadillac – som Liseberg för vuxna!

Fredagens teknikblogg berättar lite mer om vår största maskin : Cadillacen!

Ordet Cadillac syftar till bilen med samma namn. Stora cabriolet bilar med fenor, elektriska fönsterhissar och finare navkapslar stod på Joseph Pilates tid för Amerikansk komfort, innovation och lyx. Pilatesmaskinen Cadillac är stor, bred och bekväm och har alla tillbehör man kan önska sig och det är därför Joseph valde just detta namn.

I Cadillacen kan man arbeta med flera hundra övningar, både sittande, liggande, ståendes på knä , fyrfota, upprätt och även hängandes upp & ner!

Foto: Vegafoto

Basövningar finns med på repertoaren med både ben och armfjädrar. Alla fjädrar sitter som helt separata enheter vilket gör att man på ett bra och variationsrikt sätt kan jobba med unilaterala ( ensidiga) övningar.

Foto: Vegafoto

Med Roll down bar kan man göra genomrullningar i ryggen, och på ett bra sätt artikulera genom ryggraden där varje kota rullar av/på underläget separat. Om man t.ex. gör övningen Roll up på matta utan redskap händer det ofta att det blir ett litet ryck på vägen upp eller att man helt enkelt inte kan rulla mjukt genom ryggen.

Känslan av att hela eller vissa delar av ryggen är stela och inte går att rulla igenom kommer man tillrätta med när man använder roll down bar.Fjädrarna hjälper till att bromsa rörelsen så att man har möjlighet att verkligen rulla igenom ryggraden på vägen ner till ryggliggande och hjälper till att dra på vägen upp till sittande igen vilket är bra om man inte är tillräckligt stark i magen och inte orkar att rulla upp med enbart hjälp av magmusklerna.

Det som många förknippar med Cadillacen är de övningar där man hänger upp och ner. Dessa utmanar den tränandes styrka i överkroppen och bålen. Man måste också våga övervinna osäkerheten eller ovanan att använda kroppen på ett helt nytt sätt!

Foto: Vegafoto

Ofta imponerar dessa övningar på alla i omgivningen, och man får helt klart nya perspektiv på tillvaron!

Att träna i Cadillacen är för vuxna samma sak som att gå på Liseberg för barn!