REFORMER – maskinen som formar din kropp så som du vill ha den!

Fredag betyder teknikblogg, och i vår sista serie under 2010 kommer vi att presentera de olika Pilatesmaskinerna som vi arbetar med hos oss, både på gruppträningen och i privatträningen.

Vi startar med :

REFORMER

Ordet reform betyder att ombilda, nydana, förbättra, rensa från missbruk och det är precis vad Reformern gör!

Övningarna man gör förbättrar hållningen & ombildar obalanser i kroppen till att man får en balanserad kropp med jämnstarka och långa muskler.

Reformern är en kombinationsmaskin som man kan göra flera hundra övningar i!

Man kan sitta, ligga, stå på knä och stå i maskinen och träna,  och träningspassen går att  variera i oändlighet!

För många av våra medlemmar är Reformer favoritmaskinen och vi tror att en del av hemligheten är att man aldrig behöver tröttna på att göra samma övningar hela tiden – det finns alltid ngt nytt att leka med !!!

Man kan arbeta med grundläggande Pilatesövningar som stärker upp de djupt liggande musklerna men också köra med mera tyngd för att jobba med de stora muskelgrupperna.

I huvudsak är det mycket styrketräning för bålen i Reformern. Motståndet i maskinerna  kommer från fjädrar och beroende på vilket syfte övningen man arbetar med har så väljer man att jobba med väldigt lätt motstånd eller riktigt tungt motstånd ( 1/4 – 4 fjädrar).

Vill man träna mycket stabiliseringsträning och balans använder man lättare motstånd ( 1/4 – 1 fjäder) vill man däremot exempelvis träna upp sin styrka i benen så använder man tyngre motstånd ( 3-4 fjädrar).

För att få upp pulsen och träna kondition och explosivitet i Reformern jobbar man med en ” Jumpboard” där man liggande och fyrfota tränar med hopp-övningar i intervaller varvat med styrkeövningar.

För ytterligare stabiliseringsträning och rörlighetsträning kan man arbeta med “Roteringsdiskar”  som exempelvis utmanar stabiliseringen av lårbenet i höftleden.

Nästan alla människor har någon slags obalans i kroppen, exempelvis är det vanligt att man är starkare på ena sidan än den andra, eller att en viss muskel/muskelgrupp är så stark att den “tar över” från den muskel som egentligen ska tränas i respektive övning. För att komma tillrätta med sådana slags obalanser är det många gånger bra att arbeta unilateralt ( ensidigt) och det kan man göra i Reformern!

I Reformern arbetar man med rörliga enheter vilket gör att kroppen tvingas att arbeta med de stabiliserande musklerna, annars tappar man balansen eller så rör sig kroppen åt alla möjliga håll 🙂      -exempelvis benen när man gör övningen “Bend & Stretch”.

Så oavsett om du vill träna styrka, smidighet, balans, koordination, puls & kondition eller rörlighet så är REFORMERN maskinen som kan ge dig det du önskar!

Våra fina Reformer-bilder är tagna av Vegafoto!

Nästa fredag skriver vi om Cadillacen – missa oss inte!

L&J