Varje tisdag fram till jul gästas vi av Clara Dymén som delar med sig av sina godaste recept! Inspireras och låt dig väl smaka…
Blåbärspaj ”crumble style” ~4pers
1:a lagret
25g blötlagda, och skalade mandlar
25g blötlagda cashewnötter
10g kokos flingor
2-3 dadlar (beroende på storlek)
10g gröna russin
10g Ghee
10g mandelsmör, orostat
en bit färsk ingefära,
en gnutta havssalt
2-5g äkta vanilj pulver
Mixa samman allt till en deg och tryck ut i en smord paj/ glas form.
Grädda i ugnen i 175°C ~10min.
2:a lagret
2 ekologiska ägg gulor
1/2 ekologisk banan
10g cashewsmör
15g kokosolja
10g kokosmjöl
10g mandelmjöl
15g honung alt. Lönnsirap
40-50g Kokosmjölk
Blåbär, färska alt. Frysta (ej tinade)
ev. Lite nystött kardemumma
2g (~1/2tsk) äkta vanilj pulver
Vispa gulorna och honungen fluffigt. Mixa under tiden samman resten av ingredienserna, utom bären. Lättast genom att använda stavmixer/hackare, börja med nötsmöret, bananen, oljan och mjölet avsluta med att tillsätta kokos mjölken.
Blanda sedan smeten med äggen och häll över allt i formen med “1:a lagret”. Strö sedan över de färska eller frysta blåbären (variera med hallon/lingon/äpple.. )
3:e lagret “the crumble”
15g gröna russin
3 dadlar
10g Ghee
15g kokossmör (ej Olja…)
15g kokosflingor
10g cashewsmör
15g cashewnötter
10g kokosmjöl
lite färsk ingefära
Lägg kokos mjölet i en skål. Mixa samman allt det andra till en grov deg, blanda sedan samman med mjölet till en smulig massa.
Smula till sist detta över 2:a lagret och bären.
Grädda pajen i ca. 25 minuter (175°C)